Κατανόηση της οδοντικής διάβρωσης

Γίνεται πολύς λόγος για την τερηδόνα, την τερηδόνα και τις ασθένειες των ούλων. Αλλά υπάρχει μια άλλη οδοντική πάθηση για την οποία μπορεί να θέλετε να μάθετε: η οδοντική διάβρωση. Δεν συζητείται συχνά, και παρόλο που μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο, πολλοί ασθενείς δεν καταλαβαίνουν πλήρως τι είναι η οδοντική διάβρωση και γιατί πρέπει να ανησυχούν γι’ αυτήν.

Τι είναι η οδοντική διάβρωση;

Το σμάλτο είναι το πιο εξωτερικό στρώμα του δοντιού σας. Είναι εκεί για να λειτουργεί ως προστατευτικό φράγμα. Η οδοντική διάβρωση είναι η λέπτυνση και, τελικά, η απώλεια του σμάλτου των δοντιών με την πάροδο του χρόνου. Όταν το σμάλτο των δοντιών φθείρεται, τα εσωτερικά στρώματα του δοντιού (γνωστά ως οδοντίνη) εκτίθενται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθησία και μια σειρά από άλλες επιπλοκές.

Η οδοντική διάβρωση είναι τεχνικά διαφορετική από την τερηδόνα, η οποία προκαλείται από οξέα που παράγονται από βακτήρια και οδηγεί άμεσα σε τερηδόνα και άλλα οδοντικά προβλήματα. Η οδοντική διάβρωση, από την άλλη πλευρά, μπορεί να επηρεάσει μεγαλύτερες περιοχές των δοντιών και συνήθως οφείλεται σε άμεση έκθεση σε οξύ από ορισμένα τρόφιμα, ποτά ή ακόμα και οξέα του στομάχου.

Επιπτώσεις της οδοντικής διάβρωσης

Καθώς η οδοντική διάβρωση εξελίσσεται, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα στοματικής υγείας:

Ευαισθησία

Καθώς το προστατευτικό σμάλτο φθείρεται, η οδοντίνη από κάτω εκτίθεται. Η οδοντίνη περιέχει μικροσκοπικά κανάλια που οδηγούν στο νεύρο Όταν εκτίθενται, αυτά τα σωληνάρια επιτρέπουν στη ζέστη, το κρύο ή τα γλυκά τρόφιμα να διεγείρουν τα νεύρα, οδηγώντας σε ευαισθησία των δοντιών.

Καλλυντικές Αλλαγές

Τα διαβρωμένα δόντια μπορεί να φαίνονται κίτρινα επειδή η οδοντίνη είναι ορατή. Το σχήμα και η δομή των δοντιών μπορεί επίσης να αλλάξει, στρογγυλεμένα ή με αμμοβολή.

Λειτουργικά Θέματα

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η οδοντική διάβρωση μπορεί να οδηγήσει σε κοντύτερα δόντια ή ακόμα και ραγισμένα και σπασμένα δόντια, επηρεάζοντας την ικανότητα κάποιου να μασήσει και να μιλήσει.

Παραβιασμένη οδοντιατρική εργασία

Η διάβρωση της δομής των δοντιών μπορεί να σημαίνει ότι τα υπάρχοντα σφραγίσματα, τα επενθέματα/ένθετα ή οι καπλαμάδες μπορεί να προεξέχουν ή να μην σφραγίζουν ή να χαλαρώνουν.

Κοιλότητες

Αν και δεν ευθύνεται άμεσα για την τερηδόνα, μπορεί να κάνει το σμάλτο σας αδύναμο και να έχει ως αποτέλεσμα τα δόντια σας να είναι πιο επιρρεπή στην τερηδόνα.

Αιτίες και παράγοντες που συμβάλλουν

Όταν το σμάλτο των δοντιών χαθεί, δεν μπορεί να ανακτηθεί. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρήσετε αυτή την προστατευτική ασπίδα για τα δόντια σας.

Διατροφικές συνήθειες

Η συχνή κατανάλωση όξινων τροφίμων και ποτών είναι μία από τις κύριες αιτίες οδοντικής διάβρωσης. Η σόδα ή ποπ, οι χυμοί φρούτων, ακόμη και ορισμένα είδη φρούτων, όπως τα εσπεριδοειδή, μπορούν να συμβάλουν στην αποδυνάμωση του σμάλτου των δοντιών.

Ιατρικές Καταστάσεις

Καταστάσεις όπως η παλινδρόμηση οξέος (GERD) ή η βουλιμία μπορεί να εκθέσουν τα δόντια σε μεγαλύτερες από τις κανονικές ποσότητες οξέος του στομάχου, το οποίο είναι εξαιρετικά διαβρωτικό. Αυτή η επαναλαμβανόμενη έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια σμάλτου.

Παραγωγή σάλιου

Το σάλιο παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξουδετέρωση του οξέος στο στόμα, καθώς και στην αναμετάλλωση των δοντιών. Καταστάσεις ή φάρμακα που μειώνουν την παραγωγή σάλιου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διάβρωσης.

Τρίξιμο δοντιών

Η πράξη του τριξίματος των δοντιών μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο, ειδικά όταν συνδυάζεται με την παρουσία οξέων.

Πρόληψη και Διαχείριση

Η πρόληψη της οδοντικής διάβρωσης αφορά πρωτίστως την αναγνώριση και την αντιμετώπιση των αιτιών της. Καταναλώστε λιγότερα όξινα τρόφιμα και ποτά. Εάν τα επιδίδεστε περιστασιακά, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλαμάκι και ακολουθήστε τα με νερό γύρω από το στόμα σας. Αντιμετωπίστε ιατρικές παθήσεις που μπορεί να συμβάλουν στην οδοντική διάβρωση και μιλήστε με το γιατρό σας για το τι πρέπει να κάνετε εάν τα φάρμακα που παίρνετε επηρεάζουν την οδοντική σας υγεία.

Η στοματική υγιεινή, όπως πάντα, είναι το κλειδί. Φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα. Επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες, η οποία είναι πιο ήπια για τα δόντια και τα ούλα. Βουρτσίστε με μια οδοντόκρεμα με φθόριο, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε το σμάλτο σας. Τέλος, μην βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως αφού φάτε ή πιείτε κάτι όξινο. Περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά για να βουρτσίσετε μετά την κατανάλωση όξινων τροφών.

Οι τακτικοί έλεγχοι μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό σημείων διάβρωσης. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπείες ή προστατευτικά μέτρα, όπως εφαρμογές φθορίου ή σφραγιστικά. Και, εάν πάσχετε από μια πάθηση όπως η ΓΟΠΝ ή άλλη πάθηση που σχετίζεται με το στομάχι, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να διαχειριστείτε και να θεραπεύσετε τη βασική αιτία.