Η ύφεση των ούλων μπορεί να σας κάνει να συνειδητοποιήσετε το χαμόγελό σας. Επιπλέον, συνδέεται με διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.
Η ύφεση των ούλων προκαλείται συχνότερα από ουλίτιδα, αν και, όπως θα συζητήσουμε, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν. Η αντιμετώπιση της ουλίτιδας ή της ύφεσης των ούλων σας είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία σας. Είμαστε εδώ για να σας ενημερώσουμε για ορισμένες κοινές παρανοήσεις σχετικά με την ύφεση των ούλων, ώστε να μπορείτε να κάνετε βήματα προς πιο υγιή ούλα.
Μύθος: Η υποχώρηση των ούλων είναι επώδυνη
Η ασθένεια των ούλων και η υποχώρηση των ούλων μπορεί να οδηγήσουν σε επώδυνα ή ευαίσθητα ούλα και πόνο ενώ βουρτσίζετε ή μασάτε, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μερικές φορές μπορεί να συμβεί χωρίς καμία απολύτως ενόχληση. Άλλα λιγότερο εμφανή σημάδια υποχώρησης των ούλων μπορεί να περιλαμβάνουν χαλαρά δόντια, κακή αναπνοή ή αιμορραγία.
Μύθος: Εάν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και βουρτσίζετε, δεν θα σας υποχωρήσουν τα ούλα
Η ουλίτιδα είναι εξαιρετικά συχνή. Έως και οι μισοί ενήλικες το έχουν. Και ενώ η κακή στοματική υγιεινή αυξάνει τον κίνδυνο για ουλίτιδα, άλλοι παράγοντες όπως η γενετική, η διατροφή, ο διαβήτης και το κάπνισμα μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο.
Ακόμη και με εξαιρετικές συνήθειες στοματικής φροντίδας, μπορεί να έχετε αδύναμο ή λεπτό ιστό των ούλων ή προβλήματα ευθυγράμμισης των δοντιών που σας κάνουν πιο πιθανό να έχετε υποχώρηση των ούλων. Και δεδομένου ότι όλοι γερνάμε, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η πιθανότητα ουλίτιδας και ύφεσης αυξάνονται με την ηλικία.
Μύθος: Η ύφεση των ούλων σημαίνει ότι έχετε κοιλότητες
Αν και δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανίζονται αυτά τα δύο προβλήματα στους ίδιους ασθενείς, η ασθένεια των ούλων και η τερηδόνα δεν είναι τα ίδια πράγματα. Αντίθετα, εμφανίζονται συχνά ταυτόχρονα επειδή μπορεί να έχουν παρόμοιες αιτίες, όπως κακές συνήθειες βουρτσίσματος, σπάνιες επισκέψεις στον οδοντίατρο και ανθυγιεινή διατροφή. Ωστόσο, είναι ξεχωριστά ζητήματα, και ακόμα κι αν δεν έχετε τερηδόνα, μπορεί να έχετε υποχώρηση των ούλων.
Αντίθετα, η ασθένεια των ούλων, ιδιαίτερα όταν οδηγεί σε υποχώρηση των ούλων, αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας και απώλειας δοντιών, καθώς μπορεί να εκθέσει τις εύθραυστες ρίζες των δοντιών σας σε επιβλαβή βακτήρια.
Και τα δύο: Μπορείτε να θεραπεύσετε την ασθένεια των ούλων στο σπίτι
Αυτό είναι και μύθος και γεγονός. Η πρώιμη ασθένεια των ούλων μπορεί να αντιστραφεί με άριστες συνήθειες βουρτσίσματος και χρήσης οδοντικού νήματος. Τα τακτικά οδοντιατρικά ραντεβού και καθαρισμοί θα βοηθήσουν επίσης.
Ωστόσο, καθώς η ασθένεια των ούλων εξελίσσεται και τα ούλα αρχίζουν να υποχωρούν, μπορεί να σχηματιστούν θύλακες κάτω από τη γραμμή των ούλων όπου ευδοκιμούν τα βακτήρια. Μετά από ένα ορισμένο βάθος, μια οδοντόβουρτσα και το νήμα δεν θα φτάνουν σε αυτούς τους χώρους για να καθαρίσουν την πλάκα και τα βακτήρια. Θα χρειαστεί επαγγελματικός καθαρισμός. Για το λόγο αυτό, τα μεταγενέστερα στάδια της ουλίτιδας δεν μπορούν να αντιστραφούν, αλλά μόνο να αντιμετωπιστούν.
Γεγονός: Τα ούλα που υποχωρούν δεν μεγαλώνουν ξανά
Δυστυχώς, ακόμη και με επιμελή στοματική φροντίδα, όταν τα ούλα αρχίσουν να υποχωρούν, δεν θα αναπτυχθούν ξανά φυσικά. Σε αυτό το σημείο, είναι απολύτως απαραίτητο να κάνετε καλό βούρτσισμα και οδοντικό νήμα και να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τακτικά, ώστε να μπορείτε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να σταματήσετε την περαιτέρω εξέλιξη της νόσου των ούλων και της ύφεσης.
Μύθος: Δεν υπάρχει θεραπεία για την ύφεση των ούλων
Παρόλο που τα ούλα σας δεν θα μεγαλώσουν ξανά μόνα τους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε επιλογές. Η μεταμόσχευση ιστού για την ύφεση των ούλων ήταν μια πιθανή θεραπεία εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα και επίπονη. Οι πιο προηγμένες θεραπείες για την ύφεση των ούλων, όπως η αναζωογόνηση των ούλων με τρύπες, είναι λιγότερο επεμβατικές και μπορούν να ολοκληρωθούν σε μόλις μία επίσκεψη.